Tuesday, June 24, 2014

horas Medan!...day2 pt.1

cerita day 1...

morning!! pagi di lake toba?heaven!bangun dengan senyuman...ngeh..ngeh nyaman bangat..itenari untuk hari ini adalah untuk melawat ke pulau samosir & menyingkap sejarah kaum batak.sebelum tu siap-siap untuk check out & overnight di berastagi la pulak.

rate DTIC ni termasuk breakfast sekali, so jika datang ke sini tak payah susah2 nak masak bagai.

lepas check-out, group photo dulu...click!

DTIC...view dari atas feri menuju ke samosir island..fantastic baby;p fee untuk feri ke samosir island @ pulau tomok ni idr 16k return tic.

ni satu benda yg buat aku naik angin..kat medan ni, di setiap pintu gerbang akan ada orang tunggu kutip tol.yes.semua benda nak kena bayar.annoying gila.memang la tak mahal pon, tapi still rasa tak best.pintu ke samosir ni kena idr 2k/pax...semalam masuk pintu parapat pon kena gak idr 4k/pax.

fyi, kaum batak ni ada 5 kumpulan/etnik;

batak toba-ramai kat samosir island           batak mandaling-majoriti muslim

batak jenis ni aku dah lupa ramai kat mana..hihi medan kot

jenis ni ramai kat berastagi

makam raja batak...pak supir tengah cerita pasal sejarah kaum batak ni...selama ni yang aku tau pasal batak ni, kaum yg makan orang.tu je.hihi lepas dah dengar tentang sejarah diorang sedikit sebanyak barulah aku tau...antara info baru aku dapat;
  • kaum batak ni makan daging musuh dia je, xdelah main redah makan org sembarangan je ye
  • nak pilih isteri,tengok kilang susu (4x),bukan rupa,harta semata.
  • harta bagi meraka adalah aset seperti tanah dan anak, bukan duit intan permata bagai.
  • cicak sebagai lambang hidup, bererti boleh hidup dimana-mana & tak mudah menyerah kalah
  • binaan rumah berasaskan 3 prinsip masa gelap(lalu), nyata & cerah(depan)- flag hitam.merah.putih
  • seorang bapa dianggap berjaya (sukses) jika mempunyai 5 orang anak lelaki.
dan banyak lagi..nak tau? silalah datang sendiri, tak pon ko google je la apedehal...kehkeh


kain 'ulos' kena pakai masa melawat makam ni sebagai tanda hormat. kalo perasan kat tiang ada cicak dan 4 breast...tu la yg dimaksudkan kilang susu...bukan aku nak cakap lucah ke apa, tapi dalam kata lain nya kaum batak ni kalau nak cari isteri diorang cari yg breast besar, bukan lah yg ad 4 breast..tu alien la pulak.

patung sigale-gale...lebih kurang macam wayang kulit la...nak tengok patung ni menari nak kena bayar lagi.aku sekadar membuat lawatan hormat je.kalau perasan, design rumah kaum batak ni, pintu dia kecik & rendah sebabnya sebagai tanda hormat tetamu kepada tuan rumah. ye la kalo nak masuk rumah, tetamu terpaksa menunduk sedikit. 

rumah diorang takde bilik, cuma satu ruang lapang, sebabnya nak mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan. takde masa la nak memerap dalam bilik main game je kan...hihi

rumah dibina tinggi mengikut 3 prinsip masa yg aku cerita tadi.biasa haiwan peliharaan yang bermastautin bawah rumah.bahagian dalam rumah, tuan rumah sekeluarga & bahagian atas akan digantung bahan makan kering & ubat untuk kegunaan masa depan. cool meh;p

dah penat pusing-pusing kat pulau samosir ni, kami gerak untuk ke berastagi pulak, lebih kurang 100++ km dari sini..bersedia untuk kejang bontot lagi.....babai danau toba...semoga kita tak berjumpa lagi haha..mungkin jumpa lagi bila aku dah ada personal jet ke, medan dah ad ERL ke kan...

 
lunch masakan minang...lagii..di istana minang..sebelum naik 'kuda' ke berastagi...daaaa
.
.
.
till then
xoxo.








3 comments:

  1. ke medan pulak dia..hari tu ke Langkawi kan..dlam diam2 ek
    Part yg paling suka pasal kaum batak ni "kilamg susu?" hayookkk...nampak nya kaka JM mmg tak boleh jadi calon isteri lah

    ReplyDelete
  2. haha..tu la nak yang besau aje diorang ni...aritu ke kuching la jm..ni mesti dah kompius bet. burung enggang & helang ni..

    ReplyDelete
  3. salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
    whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
    ig: @percutianbajet

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...