Monday, June 23, 2014

horas Medan!...day 1

11-13 Jun 2014: retun tic rm77/pax- AirAsia
tapakakiku & semua ke Medan bersama keluarga terchenta.hihi trip kali ni memang penuh dengan cerita..suka,duka, kecewa, menyesal tak sudah,best, tak best complete!tujuan aku buat coretan kali ni sebab nak bagi gambaran sebenar bumi Medan, Indonesia yang terletak di bahagian utara pulau sumatera.

bagi aku tak ada apa pon yang best kat sini selain permandangan yang agak best, tu pon kalo sanggup untuk kejang bontot duduk dalam van/bas/mobil mengharungi perjalanan 5++ jam melalui jalan biasa yang daif.

haha opening entry yg tak memberansangkan...tapi sumpah..aku tak akan repeat trip ni!!!kenapa???
cerita pon bermula...


Supir: Pak Lutfi..mr.sharal??huhu as usual;p

untuk trip 3D2N ke Medan kali ni aku menggunakan perkhidmatan Fantasy Holidays yang dipelopori oleh Pak Erwin Lopolisa..ramai blogger yg suggest pak Erwin ni..so aku pon booking la tanpa ragu lagi..ternyata memang superb.highly recommended.boleh email pak Erwin untuk nego price fantasyhol@gmail.com. aku punya pakej;

Suzuki Elf (13seaters)+petrol+supir = rm240/day
Danau Toba Int.Cottage (DTIC), Parapat: rm110/nite/2pax
Green Garden, Berastagi : rm100/nite/2pax

landed @ airport baru...Kualanamu...fyi airport lama Polonia ye kawan-kawan

dari epot langsung ke Parapat..jarak lebih kurang 180km je tapi masa perjalanan lebih 5jam ok!!..kejang bontot..sebabnya no highway...jalan biasa yang berliku-liku is the only option.sila bertabah disitu..aku bajet paling lama pon dalam 2-3jam je...hampeh;c

kami gerak dari kualanamu lebih kurang jam 8.30 pagi ok...tapi baru separuh perjalanan dah tengahari, so apa lagi, berhenti untuk lunch la dulu, sebabnya muka masing-masing dah pelik. ye la last meal pon breakfast sebelum subuh kat klia2 haha.

kat medan ni tak de lain, masakan minang la yang femes pon.so nak tak nak telan je la.

deretan lauk yg terhidang.dessert.kreatif.agar-agar dalam betik.nice.

lepas makan, sambung perjalanan balik ke Danau Toba, Parapat.pheww..sabo je la.lebih kurang jam 3.30 petang, akhirnya sampai sudah.macam nak patah pinggang ok.tapi berbaloi la jugak sebab view memang cantik & mendamaitenangkan.

 

setelah menempuh perjalanan yg panjang & meletihkan....dapat bilik terus terbongkang...lewat petang baru bangun jalan-jalan layan sunset.heaven!

kala malam menjelma, kami pon keluar semula untuk mencari makan..sori ayat ada sedikit poyo disitu..hihi secara jujurnya, kat parapat ni tak happening pon.tak de apa.kedai makan pon warung biasa, tak de restaurant.ada la deretan kedai yg biasa2 je bagi aku, sepanjang jalan yg tak panjang mana.apa aku merepek ni..layan je la.waktu malam kat sini nyaman bangat seh;p

jus alpukat & lontong  medan dgn nasi yg tak dihimpit;p

mie pansit pelesit yg rasanya cam gigit sapi idop2...errrkk tak boleh telan aku

nasi goreng ayam medan...layan gak la..best
tamat la cerita hari 1 di medan
.
.
.
till then 
xoxo.




4 comments:

  1. Salam,

    Boleh saya tau harga airport tax di Medan?

    Tq.

    ReplyDelete
  2. salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
    whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
    ig: @percutianbajet

    ReplyDelete
  3. Salam...
    Terimakasih sudah menggunakan jasa perkhidmatan Fantasy Holidays..

    Sampai jumpa di trip selanjutnya satu Indonesia..

    www.fantasyholidays.net

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...