Monday, January 27, 2014

memoir in B.A.L.I...day 1



B.A.L.I....island of love,peace,god & hinduism...antara nicknames yg femes utk pulau bali ni. tapakakiku dengan jayanya telah menjelajah province terkecil Indonesia yg terletak antara barat Java & timur Lombok pada 22-25 Jan 2014 yg lepas. seperti biasa, aku berdua je dengan bun.

return tic dengan AA aku dapat rm166 je, beli masa promo free seat jan 2013...haha setahun okeh, bajet ciput punyer pasal, bertabah je la..at last dapat jugak pergi kan? aku plan nak sewa speda aka motor je utk pusing pulau ni...ye la berdua je kot, nak amik supir agak mahal dengan bajet aku utk kali ni hanya rm500 je. aku cuma booking hotel area Poppies lane 1,kuta.backpackers area for sure.. utk dapatkan bajet hotel.hihi nak menapak ke pantai kuta pon dekat je.

trip kali ni memang best sebab aku dapat kenal kawan baru, nadia,mim & mael thru  fb MBC (malaysian backpackers club)..actually nadia je thru mbc. si mim ni kawan nad.mael pulak kwn mbc nad.haha macam tu la ceritanya..so 5 of us end up as a team utk trip bali ni.yahoo...the more the merrier..kan gua dah cakap..gua memang H.A.V.O.C....H.A.V.O.C;p

flite dari lcct-Ngurah Rai Denpasar airport bali lebih kurang 3 jam.touch down kat bali dah lewat, dalam kul 7.30pm.setel imigresen semua lebih kurang kul 8.30pm.dah setel semua gerak cari nad.masa dlm flite tadi dah berkenalan pendek.nad dah amik supir, dan diorang pon stay area poppies lane 1, so kami join je la..dgn bayaran idr 15k/pax @rm 4.20 je utk airport transfer..jimat duit taxi....wiiii

Business kad Agung aka pak supir.muslim.baik. protective bangat. rate kami dapat idr 350k/day. kereta boleh muat max. 7 dewasa. HIGHLY RECOMMENDED!

kami stay ayu beach inn, nad & mim kat kedin's inn...lorong yg sama, selang 2-3 buah kedai je.tapi aku rekomen kedin's inn.memang terbaek.rate sama je idr150k@rm42/pax...tapi view ayu beach inn x secantik kat kedin's inn.wifi pon laju.hotel mael lagi teruk, kodja inn.rate pon mahal.sila elakkan dari lepak kat inn ni

                                      

toilet...ok tapi water pressure slow sangat.air kat shower xde, so mandi pakai paip tu je.

2 single bed.ok.no complaint..but no towel??haha komplen jugek

bilik messy dah. lupa nak snap dulu.plug 1 utk tv tu je. bila charging fon, dah tak boleh tengok tv da.nampak fridge tu?hiasan semata coz plug xde.boleh? gobok tu ok je tp bau kayu kuat sangat, risau lekat bau kat baju, so aku xguna pon.


setel check-in,terus keluar cari makan. dinner malam pertama di nasi pedas ibu andika. harga makanan memang murah, ikut lauk yg korang amik.cam aku amik nasi.ayam.sayur cuma idr 20k @ rm 5.60.

memang gila pedas.kuah pedas.ayam pedas.sayur pedas.segalanya pedas.fuhhh abis 4 teh botol sosro idr 4k @ rm 1.10 sebotol.terbaek.masing-masing tekun nak habiskan nasi yg super duper pedas tu.nasib la aku share je dengan bun,sebab dah makan mee goreng kamal dlm flite tadi.hihi

setel makan kat sini, kami discuss sket itenari utk esoknya,lepak santai kenal satu sama lain then balik bilik zzzz....
.
.
.
till then
xoxo.

4 comments:

  1. murah tu RM166 henggit..yo lah budget travel cam kita ni tuggu time promo je lah..sama lah JM pun :-)

    ke Balik pulak dia..JM pun tak jejak kaki ke Bali lagi..cantiklah..pak supi dan bilik yang sesuai dh ada..kalau nk ke sana nanti leh refer sini...best kan kalau dpt travel ramai2..pstu satu kepala pulak..lagi enjoy

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..boleh.supir memang best dan sporting.JM simpan bali untuk hanimoon tuh..haha

      Delete
  2. Nk join buleh..hahaha sedih xde kwn travel..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha boleh je..the more the merrier..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...