Sunday, June 14, 2015

jerman...germany...deutchland!


halo...halo..guten tag!

ke frankfurt pulak dah...

gambar boarding pass ni is the most precious shot for this trip..sebab tu...sebagai penghargaan tertinggi, aku tempek terus sebagai intro untuk entry pertama coretan perjalanan kali ini...kenapa sangat bernilai? panjang ceritanya...nanti next entri aku cerita.


perjalanan 13 jam ke bumi jerman yang sungguh mengujakan!!gila tak excited....lama kot menabung.kalau sebelum ni sibuk menawan benua asia je, kali ni tapakakiku melangkah lebih jauh ke benua eropah pulak...Alhamdulillah...15-30 mei 2015 yang lalu, satu lagi kenangan terindah telah terukir....trip kali ni adalah bersifat separa backpackers..kenapa separa? sebab planning je ala backpackers tapi pelaksanaannya sedikit tersasar.hehe memandangkan trip ini adalah family trip yang melibatkan warga yang lebih berusia... jadi tak boleh nak all out sangat dan lebih santai...tapi sempat la terjah ke bandar pelabuhan hamburg,jalan menyusuri tembok berlin,berkayak di switzerland & lepak santai di eiffel tower...untuk bajet, macam biasa lah masih seminimum yang mungkin.

tujuan utama trip adalah untuk melawat adik aku yang baru habis master degree, selepas 6 tahun belajar kat karlsruhe, germany...congrate ler hakak ucapkan..ko memang da best!!!aku puji sebab tau dia tak kan baca blog aku ni..hehe..tiket flite aku dapat RM2490/pax, naik MAS direct ke Frankfurt.ni harga masa sale, kalau normal price RM 3K++.flite depart dari KLIA jam 2355 15/5/15.ETA kat frankfurt airport, local time 06.55am aka 12.55pm waktu malaysia, 16/5/2015.

persediaan awal sebelum berangkat ke negara 4 musim ni paling penting untuk periksa cuaca dulu,untuk pastikan pakaian dan peralatan sesuai apa yang nak kena bawak. walaupun bulan mei dah masuk musim panas (summer), tapi suhu masih tidak lebih dari 20 deg.bekalan makanan jangan dilupa jugak...walaupun agak mudah untuk mendapatkan makanan halal kat sana,dari segi kos harus diambil kira, kata budget traveller..,MAS dah bagi 30kg/pax untuk luggage drop, gunalah sebaik mungkin..hehe biasa aku travel sebelum ni tak pernah nak amik luggage..bajet punya pasal;p

pilihan 1: sweet n sour fish with rice
pilihan 2:chicken breast with potato

Hidangan makan malam dengan 2 pilihan makanan yang ditawarkan untuk penerbangan KL-FRA....makan lewat malam diatas awan...makan apa pon sodap...yummeh.dah kenyang perut, layan movie pulak...konon nak elak bosan sebab kali pertama aku naik flite yang makan masa sampai 13 jam nak mendarat...tapi tak sempat habis 1 movie pon aku dah tewas.haha siapa kata lama/bosan naik flite 13 jam? zzzzzzz sajo;p

pilihan sarapan 1:nasi lemak sambal udang
pilihan sarapan 2: omelette du fromage...aka omelet & kentang la...

celik mata, makan lagi uolls. hidangan ke-2 untuk sarapan pulak dihidangkan.haha bermakna lagi 2 jam dah nak sampai frankfurt...yahooo!


lepas makan tengok info penerbangan dulu...beza masa jerman dan malaysia ialah jerman lambat 6 jam dari malaysia...maksudnya..kat jerman kul 6 pagi, kat malaysia dah kul 12 tengahari.ada potensi untuk jetlag nanti...hehe


penerbangan 13 jam terus ke frankfurt tanpa transit ni bagi aku ok lah...tak rasa lama pon...hehe tapi bontot rasa agak kebas jugak la...mana taknya, aku bangun ke toilet sekali je...tu pon sebab nak ambil wudhu' utk solat subuh...haha, moral of da story... silalah rajinkan diri bangun dari kerusi dan jalan-jalan sambil buat sedikit regangan ringan.jangan dok membuta macam aku ye....nanti turun flite jalan macam baru lepas operate buasir pulak..hahaha

it's Frankfurt am Main!!!!

16/5/2015, 0655am...selamat mendarat di lapangan terbang antarabangsa Frankfurt! yahoo...dapat jugak jejak kaki di bandar ke-5 terbesar di german dan salah satu pusat kewangan utama dunia ni.kapal terbang akan mendarat kat tengah-tengah lapangan.turun dari kapal terbang,akan ada bas untuk bawa penumpang ke bangunan terminal.setel mendapatkan satu lagi stamp di passport, bergerak untuk ambil baggage pulak...

*baggage:american =luggage:british= sama maksud?whateverlah..asal faham sudah.


baggage carts!

okey, sila jangan jakun macam aku!fyi,negara maju neh, nak ambil troli pon kena bayar weh...hehe 1/troli...mula-mula aku tak perasan pon kewujudan baggage carts ni, nampak troli terus nak tarik je la...dah tarik-tarik pon tak nak keluar jugak, macam stuck...dalam hati, dah kenapa pulak stuck troli neh???haha kalau datang 10 orang macam aku sehari dah cukup untuk menjahanamkan benda ni...yelah sekuat hati kot aku tarik!!!nasiblah manusia dah tak ramai masa tu.motif kena bayar?mungkin nak elak orang sepahkan troli sana sini kot, sebab aku fikir, kalau hantar balik troli, dapat la 1€ balik tapi hampeh....

untuk frankfurt, setakat di airport sajalah sempat aku terjah...jadi nak cerita banyak pasal bandar ni pon aku tak tahu sangat...dari pembacaan aku, bandar ni lebih kurang macam KL saje...insyaallah ada rezeki, boleh explore frankfurt pulak...
.
.
.
till then
xoxo.












11 comments:

  1. Kan kalau flight 13 jam, cuma bangun sekali...once dah landing kat destination, memang akan terasa kematu giler! Aku sibaik lah hantu toilet, ulang alik sokmo jadi xdelah kematu sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....tu la bie...aku ni hantu tido..bangun bila masa makan je...haha bila nak turun flite...mulalah terkangkang2 jalan...

      Delete
    2. Bie hantu toilet, Sai hantu tido then sis JM hantu makan...naik fligt asyik nk kunyah je

      Delete
    3. hahaha...elok sangatlah hantu-hantu semua!

      Delete
  2. fly ke Frankfurt..terus google map sbb familiar dengan negara asean je...bila sebut europe contry ni terus blur huhuh

    woww...hebatnya adik Sai...sama hebat ngan kakaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..jm beli world map...tampal kat bilik..hari-hari tengok confirm geografi A++
      hebat ke? rezeki Allah...Alhamdulillah

      Delete
  3. 13 jam dalam fligth..sekali je bangun..kalau sis JM..harus kebas kaki..nanti jalan x jejak tanah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tido mati la jm....tapi bila terhidu bau makanan automatik celik;p

      Delete
  4. kalau tiket flight je RM2.5K...nampaknya total budget utk 15 hari tu..anggaran eh Sai...5-6K ke..ishh...mcm x mampu je nk jejak sana...bertahun2 menabung

    ReplyDelete
    Replies
    1. total dlm rm 6k..all include dah boleh sangat dah jm...tapi jiwa nak kena kental la...hehe kalo turun london/paris selalu je ada tiket promo...lagi murah.

      Delete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...